top of page
bgImage

Huidaandoeningen 

en 

Huidoneffenheden

Steelwratjes

Fibromen of steelwratjes zijn kleine goedaardige huidgezwellen die vaak voorkomen. De wratjes zitten met een steeltje vast aan de huid en variëren in grootte. Fibromen komen vooral voor in de hals, oksels en liezen of onder de buste. Door courante wrijving op de huid kunnen de fibromen onstaan.

Bloedblaasjes

Bloedblaasjes zijn kleine rode bultjes die heel oppervlakkig op de huid liggen.

Hun oorzaak is onbekend en komen vaak op latere leeftijd naar boven.

Bloedblaasjes zijn onschadelijk, maar kunnen natuurlijk wel ontsierend zijn.

Milia 

of

 gerstekorrels

Gerstekorrels komen vooral voor op het gelaat en dan het vaakst rond de ogen.

De oorzaak is meestal een verstoorde vochtbalans in je huid, soms in combinatie met een verdikte hoornlaag. De talg kan door de verstopping niet goed door de porie naar buiten en dikt in in je huid. Een huid die door de zon beschadigd is, is vaak ook gevoeliger voor gerstekorrels. 

Ouderdomsvlekjes

Ouderdomsvlekken - ook wel levervlekken genoemd of met de officiële naam lentigo - zijn platte bruinige pigmentvlekjes op de huid. Ze variëren in grootte en meestal verschijnen ze in het gezicht, de handen, de schouders en de armen - gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Ze komen frequenter voor bij volwassenen vanaf 40 jaar, maar kunnen ook bij jongeren uitzondrelijk de kop opsteken.

Couperose en Spinnaevi

Couperose zijn kleine zichtbare bloedvaatjes die vaak terug te vinden zijn rond de neus, op de wangen en soms ook wel op andere plaatsen op het lichaam. Couperose kan gepaard gaan met kleine onstekingen; dan spreken we over rosacea.

bottom of page